staff@osecluj.ro

Startcelerate

10169312_739433569423294_5752214503331178541_n
Startcelerate este o platformă internațională de investiții alternative în startupuri cu sediul în Londra, fondată de doi antreprenori români, Tudor Bîrlea și Gabriel Dombri.

Prin intermediul Startcelerate, companiile de IT din Europa (în prima fază) pot să își aloce o parte din resursele interne pentru a oferi soluții unor startupuri. Resursa investită este tratată ca un aport la capital (equity round), exact ca și în cazul unui investitor tradițional. Pe de altă parte, startupurile au posibilitatea să acceseze direct resursele de care au nevoie pentru dezvoltare, când au nevoie, într-un mod care să le scoată din blocajul frecvent al fundraisingului pe modelul actual. Toate aceste lucruri se vor întâmpla pe platforma startcelerate.com începând cu luna septembrie 2014, iar până atunci modelul va fi testat printr-o serie de evenimente pilot în câteva orașe din Europa, începând cu Cluj-Napoca, continuând cu București, Londra și Tel Aviv.

Startcelerate vine cu câteva soluții pentru a genera oportunități noi de business pentru companiile de IT locale într-o setare la început regională, apoi internațională:

  • Dacă tot ai resurse pe care oricum le plătești, de ce să nu faci investiții cu ele? Prin Startcelerate, orice resursă internă a unei companii poate deveni investiție și astfel se poate merge către un model de ROI geometric, față de modelul actual linear.
  • Investitorii pot lua decizii calculate. Startcelerate permite căutarea, analiza și compararea startupurilor pe baza unui profil standardizat și a unor metrici relevanți tipului de proiect și stadiului în care startupul se află.
  • Implicarea investițională poate fi una graduală și multiplă. Pentru a limita expunerea, fondurile și resursele pot fi alocate pas cu pas, atingerea unui obiectiv declanșând accesul la următoarea rundă de investiție.

 

De ce începem cu Clujul?

Clujul pare a fi pe un picior de avantaj în modelul pe care Startcelerate îl propune, prin infrastructura de dezvoltare tehnologică pe care o are (vorbim atât de companiile de IT în sine, dar și de matricea academică care dă în fiecare an un nou val de talent), și deja prin istoria relevantă în dezvoltarea de proiecte de software.

Companiile clujene au toate premisele să folosească Startcelerate ca un instrument atât de investiții, cât și de acces la o zonă de inovație și creare de produse proprii. De aceea am și decis ca lansarea publică a Startcelerate să fie făcută în Cluj, printr-un eveniment pilot de testare a modelului în ecosistemul antreprenorial local, la mijlocul lunii mai 2014.

Acest eveniment va aduce împreună companii de IT din zonă și antreprenori sau fondatori cu idei de startupuri într-o structură de pitching reciproc și apoi dezvoltare intensivă a ideilor selectate.

Pentru mai multe detalii privind Startcelerate, vizitați www.startcelerate.com, iar pentru evenimentul de lansare din Cluj, www.cluj.startcelerate.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *